Mocorgós , MINI-FINI konyhás receptek, amiket a gyerekekkel együtt készítettünk, illetve a kedvenc tízóraik és uzsonnák.
Mocorgó családi napközis gyermekeink kedvence tízóraira a zabkása. Ne ijedj meg a névtől, az étel fenséges. Ajánlom édesség helyett is.
220-802
ZABKÁSA
Egy csésze zabpelyhet beáztatunk négy csésze hideg vízbe.(Előző este vagy 20 percre, ha elfelejtettük az sem baj, csak tovább tart a főzés.)
Ebben a vízben feltesszük főni egy csipet sóval, kevergetni kell gyakran, mert hamar odakapja az alját az www.kingdump.com/100-101.html edényhez.Forrás után már csak 3-5 percig kell főzni.(Amíg nyálkás nem lesz, felszívja a vizet.)
Tűzről levéve keverünk bele 5-6 evőkanál növényi tejport (kókusz, hajdina, szója, rizs), ha kimarad nem baj, de így finomabb.
Ízesíthetjük ízlés szerint: mézzel, fahéjjal, vaníliás cukorral. És legfinomabb a hozzákevert, apróra vágott friss gyümölcsöktől (én legjobban reszelt almával szeretem), magvaktól (dió, mandula, darált mák stb.)lesz.
Márti pogácsája
40 dkg fehér liszt
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
25 dkg margarin
4 szem krumpli
2 dl tejföl
néhány ek. olaj
5 dkg élesztő
só
ízlés szerint magvak(pl. szezám, lenmag darálva, napraforgó, tökmag)
A krumplit megfőzzük és még melegen összetörjük, majd teljesen kihűtjük.
A lisztet elkeverjük a sóval, a margarinnal elmorzsoljuk, beletesszük a pici vízben vagy tejben cukorral(meleg helyen)felfuttatott élesztőt, hozzáöntjük a tejfölt és összegyúrjuk a kihűlt krumplival és egy kevés olajjal, beletesszük a magvakat is. A tészta se túl kemény, se túl lágy ne legyen.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét bevagdossuk és kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben, első 10 percben nagyobb hőfokon, később közepes hőfokon kb. 20 perc alatt kész.
Sajtos perec
35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg fehér liszt
2 db kicsi főtt krumpli
10 dkg reszelt sajt
kb.egy kis kanál só
(ha túl száraz lenne lehet bele tejfölt)
A hozzávalókat össze gyúrjuk közepesen kemény tésztává. Lehet rögtön, nyújtani(kb. fél cm)és perec alakú szaggatóval (vagy mással)szaggatni, de mélyhűtőben ill. sima hűtőben lehet állni hagyni is néhány napig.
Sütőben közepes lángon kb. 20 perc alatt megsül.
Nagyon finom! Jó étvágyat!
Vízen kullogó kifli
30dkg liszt
13dkg margarin
13dkg sajt
2 dkg élesztő(kicsi cukros tejben)
kb.1 dl tejföl
A hozzávalókat jól összedolgozzuk és a tésztabucit ruhaszalvétába(konyharuhába)kötve hideg vízzel telt tálba lógatjuk(fakanálra kötve). Négy órát pihentetjük, majd 16 db golyót formázunk és kerekre , vékonyra nyújtjuk. Mindegyiket 4 felé vágjuk. A kapott (torta) szeleteket feltekerjük tojással megkenjük. Köménymaggal megszórjuk. Közepes lángon süssük meg világosra.